בדרך כלל המטרה של חוג שחייה היא רכישת המיומנות החיונית או שיפור היכולת – אבל בחוג שחיית תינוקות הרווח הוא אחר לגמרי. למעשה ישנן מספר תועלות לפעילות המשותפת במים של הפעוטות עם הוריהם: המערכת החיסונית מתחזקת, שרירים חשובים מתחזקים גם הם ובפרט חגורת הכתפיים והצוואר (שריר חשוב להחזקת הראש במנח הרצוי), מערכת הלב והריאות פועלת טוב יותר, הקואורדינציה משתפרת, העירנות והמודעות לסביבה מתחדדות – ועוד רווח משמעותי הוא בפן הרגשי.
איך חוג שחייה לתינוקות תורם להתפתחות הרגשית?
בגילאים צעירים מאוד, מלידה ועד שנה או אפילו שנה וחצי, מתבלטת לעין ההתפתחות הפיזית, אבל כדאי לדעת שתינוקות חווים גם התפתחות רגשית ואפילו מואצת. השינויים תכופים ומשמעותיים, שכן מחיבור שכולו סימביוזה לאמא עוברים הפעוטות בהדרגה לנפרדות. גם ההפחתה המשמעותית של התלות מתחילה כבר בשלב מוקדם מאוד, גם אם הדבר לא בא לידי ביטוי חיצוני.
המפתח להתפתחות רגשית תקינה שמובילה לאינדיבידואליזם, עצמאות ויכולת ליהנות ממגוון רחב של התנסויות הוא אמון. בשנה הראשונה האמון הוא כמובן בהורים, ומבחינה זו חוג שחיית תינוקות הוא הזדמנות מצוינת לא רק לפעילות מהנה של התינוק עם אמו או אביו אלא גם להעמקת האמון שלו בהם. השהות בסביבה שונה לחלוטין מזו המוכרת לתינוקות והקרבה להורה שהתמזל מזלו להצטרף לחוג מקנות לפעוט ביטחון רב, שמהווה בסיס איתן להתפתחות הרגשית.
כדאי לדעת שבחודשים הראשונים לחיים תינוקות זקוקים למגע ולקשר עין – שני דברים שהם מקבלים בשפע במהלך הפעילות המשותפת במים. התינוקות גם לומדים לזהות הבעות פנים ואינטונציות, ומאחר שגם ההורים נהנים מאוד בכל מפגש של חוג שחיית תינוקות, הבעות הפנים שלהם והאינטונציות שלהם מעבירות מסרים חיוביים עד מאוד.
המפתח: קשב מלא לתינוק ולצרכיו המשתנים
אחד המאפיינים המובהקים של תינוקות הוא התמורות המהירות – לא סתם נוהגים לומר על היצורים הזעירים ושובי הלב שהדבר היחיד שקבוע אצלם הוא השינוי. בהתאם פעילות שמסבה להם נחת רבה ביום אחד עלולה פתאום לשעמם אותם או אפילו לגרום להם לחשש רב (שכן תפישת המציאות מתרחבת ומתעמקת). בהתאם חשוב מאוד להיות קשובים לתגובות של הפעוט או הפעוטה בבריכה, ולמצוא בכל מפגש במסגרת חוג השחייה גירויים ומשחקים שיובילו לעניין והנאה מצידם. בדרך זו מובטחת גם מקסימום תועלת, הן להורים והן לפעוטות, ובפרט כאמור חיזוק הקשר בין התינוק או התינוקת לאמא או לאבא והעלאת רמת הביטחון והאמון של הקטנטנים.
מתי נכנסות האינטראקציות החברתיות לתמונה?
בגיל 18-24 חודשים מתחילות להתפתח אצל הפעוטות גם יכולות חברתיות. הם מתחילים להביע עניין בבני ובנות גילם וליצור איתם אינטראקציות שונות. מאפיין נוסף הוא היכולת להתרחק מעט מההורים מבלי לחשוש, ובפרט כך הדבר אצל הפעוטות שפיתחו אמון בהוריהם ובעצמם והם מספיק בטוחים כדי לדעת שגם אם הם רחוקים מעט עדיין הם מוגנים. באופן טבעי גם במסגרת חוג השחייה לגילאים אלה מתחילות להתקיים פעילויות שמובילות לשיתוף פעולה בין פעוטות.
מתי אפשר להתחיל ליהנות מהיתרונות של חוג שחיית תינוקות?
התועלת הרבה שמעניק חוג שחייה לתינוקות הופכת אותו לאופציה מבוקשת מאוד בשנים האחרונות. תינוקות יכולים להתחיל ליהנות מהמפגשים בבריכה כבר בגיל 3-4 חודשים, כשבכל מקרה החוג מתקיים במתכונת של קבוצות קטנות כך שהמשחקים ושאר הפעילויות מותאמים במדויק לשלב ההתפתחותי של התינוקות והפעוטות.