אנשים רבים רוצים לעבור תהליך של התפתחות אישית ו/או מקצועית. להעשיר את הידיעות שלהם, לצמוח ולמצות את הפוטנציאל. כשיש ביקוש נרחב למוצר או לשירות כלשהו – במקרה הזה שיטות להתפתחות ולצמיחה – מגיע גם היצע נרחב מאוד. ואכן, במאה ה-21 יש מגוון עצום של דרכים שבהן אנחנו יכולים לייצר לעצמנו פריצות דרך משמעותיות. NLP היא אחת השיטות האפקטיביות ביותר, וגם כשמתמקדים בה מגלים שפע של אפשרויות והזדמנויות. יש גם מי שמציעים לימוד עצמי של השיטה – ובעמוד זה תמצאו סקירה מקיפה אודות הדרכים הנכונות ללמוד NLP כך שתוכלו להפיק ממנה מקסימום תועלת.
קורסים אינטרנטיים חינמיים
כשרוצים להבין את העקרונות הבסיסיים של nlp לימוד עצמי הוא אופציה אפשרית. בעידן הדיגיטלי שבו אנחנו חיים ניתן למצוא באינטרנט אינספור תכנים, בכל נושא כמעט. גם מידע מקיף אודות ה-nlp, כולל הסברים מפורטים ואפילו הדגמות, תוכלו למצוא די בקלות.
עוד כדאי לדעת בהקשר זה שחיפוש בגוגל של ביטוי כגון "איך ללמוד NLP באופן עצמאי" יוביל אתכם גם לאתרים שמבטיחים קורס חינמי – אבל באופן טבעי קורס אמיתי ואיכותי הוא מוצר בעל ערך גבוה מאוד ואף אחד לא יציע אותו ללא תשלום.
ספרי לימוד
עוד אופציה שמאפשרת לימודים עצמאיים בלא מעט תחומים היא ספרים. גם בנושא ה-nlp ישנם ספרי לימוד רבים, גם בעברית וגם באנגלית. חלקם מקיפים ויסודיים מאוד, אם כי ברוב המקרים רק מי שניחן ביכולות לימוד עצמיות גבוהות במיוחד יוכל באמת לרכוש את השיטה באמצעות קריאת ספר, איכותי ככל שיהיה.
הסיבה לכך היא שה-nlp היא שיטה פרקטית מאוד. בהתאם אפשר להבין את העקרונות התיאורטיים שלה, אבל בלי להתנסות בה בפועל ולתרגל את תהליכי העבודה שהיא כוללת, הסיכוי להיעזר בה באופן משמעותי אינו גבוה. יחד עם זאת ספרים בנושא, וגם בנושאים המשיקים ל-NLP – שיטה שמבוססת על מספר תחומי ידע ובהם נוירולוגיה, בלשנות, פסיכולוגיה התנהגותית ועוד – יכולה לשדרג תהליך לימוד מסודר שלה.
מפגשי מבוא
בחלק גדול מהמקרים לפני התחלת קורס nlp שלם נערך מפגש מבוא – שמציע טעימה מהשיטה, הסברים מעמיקים לגבי הבסיס הרעיוני שלה וגם הדגמה של תהליך NLP. המפגשים האלה הם הזדמנות מצוינת להתרשם ישירות מהיכולות של השיטה שפותחה על-ידי בלשן ופסיכולוג בשנות ה-70 של המאה הקודמת, ומאז שוכללה עוד ועוד.
כמו כן מאפשרים מפגשי המבוא לשאול שאלות את המרצים המקצועיים שמעבירים אותם. בין השאר תוכלו להתייעץ לגבי לימוד עצמי בהתאם למטרות הספציפיות שלכם. חלק מהאנשים שמתעניינים בלימודי nlp עושים זאת מתוך רצון לשדרג את החיים האישיים שלהם ובפרט לשחרר תקיעות או חסם, וזאת מתוך תחושה שמשהו בסיסי לא עובד בחיים שלהם. חלק אחר שואף לרכוש מקצוע מתגמל – מטפלי NLP נהנים מביקוש הולך וגדל, וגם היכולת לעזור לאנשים אחרים מובילה לסיפוק רב.
לימודים אונליין
כשמתעניינים לגבי nlp לימוד עצמי יכול להתבצע גם אונליין. למעשה דרך יעילה במיוחד היא לשלב – כלומר להיות נוכח גם בהרצאות פרונטליות וגם להטמיע את החומר טוב יותר בעזרת הרצאות מצולמות. בית ספר ל-nlp שמציע גם מערכת למידה מרחוק מאפשר לכל התלמידים להשתתף בכל שיעור ולא להפסיד אף חומר חשוב, לצפות בתרגולים שגם מהם ניתן כמובן ללמוד המון ובאופן כללי לרכוש את היכולות הנדרשות לצורך ביצוע טיפולים ב-nlp באופן מיטבי.
להמשיך לשכלל את היכולות
nlp הינה שיטה מודולרית. לאחר שרוכשים את הבסיס אפשר להמשיך ולשכלל את היכולות, ולהעשיר עוד ועוד את ארגז הכלים. מבחינת מטפלי nlp לימוד עצמי בשלבים המתקדמים יותר הוא בהחלט אופציה, שכן הבסיס כבר קיים. בין הדוגמאות לקורסים שמרחיבים במידה משמעותית את היכולות הטיפוליות ובהתאם את קהל היעד – הסמכה בתרפיית קו הזמן (טכניקה ספציפית לפרידה ממטענים רגשיים שליליים שנשארו אצלנו, ויצירת נבואה חיובית שתגשים את עצמה), קורס לטיפול בטראומות (פגיעה שלמרבה הצער מאפיינת אנשים רבים מאוד בישראל), ועוד.
הרצאות מרתקות
ה-nlp היא שיטה שמעודדת חקירה והתעמקות. בהתאם אחרי ששולטים בעקרונות הבסיסיים של ה- nlp לימוד עצמי עשוי לכלול גם צפייה בהרצאות מרתקות. כאמור ישנם נושאים רבים שמשיקים ל-NLP, ובפרט בתחומים שיש בהם חידושים מסעירים בשנים האחרונות. לדוגמה, מציאות מדומה. עוד דוגמה היא שתילת זיכרונות, וגם מבנה במוח, מודעות קשובה ועוד ועוד.
בעיקר ניתן למצוא הרצאות במסגרת TED, המיזם המבורך שהמטרה שלו היא הפצת ידע ורעיונות כך שכולנו נוכל להיתרם מהם. הכוונה נכונה של מומחים מנוסים ב-NLP מסייעת כמובן להגיע אל התכנים המועילים ביותר.
מה חשוב לוודא לגבי לימודי NLP עצמאיים?
אם בחרתם באופציה של לימודי nlp עצמאיים, ישנם כמה מרכיבים שחשוב לוודא שהם נכללים בתוכנית הלימודים.
ראשית, חשוב ללמוד את כל הנחות היסוד של ה-NLP. שיטה זו מבוססת על מספר עקרונות חשובים, ובהם למשל העובדה ש"המפה אינה השטח" – בדיוק כפי שמפה לא מתארת אף פעם באופן מדויק לחלוטין את השטח, כך גם בני אדם מוסיפים שכבות של פרשנות למציאות. הבעיה היא שאנחנו עושים זאת באופן בלתי מודע, לפחות ברוב המקרים, ולכן משוכנעים שהפרשנות שלנו למציאות היא בעצם המציאות האחת והיחידה הקיימת. באופן דומה, גם אנשים שאנחנו איתם באינטראקציה מוסיפים שכבות משלהם לעובדות, ולכן חווים את המציאות באופן שונה – והפערים עלולים ליצור קונפליקטים.
עוד הנחת יסוד חשובה מאוד היא שלכל אדם יש סט רחב של משאבים ויכולות, והוא לא תמיד מנצל את כולם. זיהוי מדויק של החוזקות והבאתן למודעות מלאה מאפשרים ניצול אופטימלי שלהן – ומימוש מטרות.
דגש חשוב אחר הוא טיפוח היכולת להתמודד עם כישלונות. הפחד מכישלון גורם לאנשים רבים להימנע מלהתנסות, וכשלא מנסים – גם לא מצליחים. לימודי NLP באופן עצמי או בקורס מסודר כוללים גם הסברים מפורטים לגבי מושגים משמעותיים כמו ראפורים, פרדיגמות ועוד.
עוד דגש חשוב הוא פיתוח היכולת לאתר דפוסי החשיבה כפי שהם באים לידי ביטוי באופן שבו כל אדם מדבר. דפוסי החשיבה כוללים במקרים רבים אמונות מגבילות – כאלה שנוצרו אצל האדם עקב טראומות עבר, מנגנוני הגנה שתלטניים יתר על המידה וגם עקב השפעת ההורים והדורות הקודמים באופן כללי. האמונות האלה חוסמות אותנו מלהצליח, וכשמזהים אותן במדויק, אפשר להמיר אותן באמונות חדשות ובהתאם גם בדפוסי חשיבה והתנהגות חדשים ומיטיבים.
לימוד דמיון מודרך באופן עצמי
כפי שלגבי nlp לימוד עצמי הוא אפשרי אבל לא בהכרח הדרך היעילה ביותר, כך גם לימודי דמיון מודרך. האינטרנט גדוש באינספור תרגולי דמיון מודרך, וכדאי מאוד להתנסות בהם – ולא רק לצרכי לימוד. הדמיון שלנו הוא כלי מופלא, ומאחר שהמוח לא בהכרח יודע להבחין בין מציאות לבין דמיון, גם כשאנחנו מדמיינים מציאות אחרת המוח משתכנע, משתנה – ובעקבות זאת עשויה להשתנות גם ההתנהגות שלנו בסיטואציות רלוונטיות.
תרגול עצמי של דמיון מודרך איכותי מאפשר להבין את העוצמה של הכלי הזה, שגם טיפולי nlp רבים נעזרים בו. מתוך התרגול ניתן להבין גם את העקרונות הבסיסיים של הדרכת הדמיון – אם כי במקרים אלה אין תחליף אפקטיבי אמיתי ללימוד מסודר.