קואצ'ינג – כלומר אימון, וליתר דיוק אימון אישי – הוא מונח שהפך לרווח מאוד בשנים האחרונות. יש אנשים שפנו לעזרת קואצ'ר כדי לקדם נושאים תקועים בחייהם, ובעיקר יש ישראלים רבים שעברו הכשרה בתחום והפכו למאמנים. בגלל שיש קווי דמיון מסוימים בין קואצ'ינג ל-NLP חל לפעמים בלבול בין שני התהליכים. בעמוד זה תמצאו הסברים מפורטים לגבי ההבדלים בין NLP לבין קואצ'ינג, המכנה המשותף ביניהם וגם המלצות לקואצ'רים שרוצים להעשיר את ארגז הכלים שלהם.
המכנה המשותף של NLP וקואצ'ינג
גם NLP וגם קואצ'ינג מציעות תהליכים לשיפור החיים. בשתי השיטות מוצבות מטרות, כשחלק מהתהליך הוא הגדרה מדויקת שלהן – בעזרת איש מקצוע, מטפל ב-NLP או קואצ'ר – על בסיס הערכים של האדם והרצונות האמיתיים שלו. האדם שרוצה לשדרג תחום ספציפי בחייו מתקדם אל המטרה, ותוך כדי מסיר חסמים שמנעו ממנו בעבר את הגשמת הרצונות. בשני המקרים ההתגברות על מכשולים מסתמכת על משאבים שקיימים באדם ושנחשפים תוך כדי התהליך.
עוד מכנה משותף לקואצ'ינג ו-NLP הוא שמדובר בשיטות שפותחו בשנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת, בעיקר על-מנת להוות אלטרנטיבה ממוקדת ויעילה לטיפולים פסיכולוגיים ממושכים מאוד שאורכים שנים רבות.
ההבדלים המשמעותיים בין ה-NLP לקואצ'ינג
לצד קווי הדמיון בין NLP וקואצ'ינג, שכאמור גורמים לחלק מבני האדם להתבלבל ביניהן, יש גם הבדלים בלתי מבוטלים.
אימון אישי הוא תהליך שמתנהל בעיקר מול החלק המודע באישיות של האדם. NLP לעומת זאת צוללת גם אל תת המודע ושולפת משם תכנים משמעותיים מאוד. זהו הבדל מהותי, ואפילו קריטי: חלק גדול מהחסמים שמונעים מאנשים רבים להגיע לחיים שהם רוצים (וגם יכולים להשיג) הם תוצר של תכנים מתת המודע שלהם. אמונות מגבילות שעברו מההורים, טראומות בגילאים צעירים שאולי אפילו נשכחו אבל ממשיכות להשפיע על המחשבה בהווה, מנגנוני הגנה מועילים לכשעצמם אבל שיצאו מכלל שליטה ולכן גורמים לאדם להימנע מלנסות פעולות שיכולות לקדם אותו, ועוד.
האדם לא תמיד מודע לכל החסמים האלה, וזהו היתרון הגדול של ה-NLP שמצליחה לזהות את הפרדיגמות המעכבות – ולאחר הזיהוי גם להמיר אותן בדרכי מחשבה והתנהגות חדשות, נכונות יותר לאדם.
פוטנציאל החיבור בין אימון אישי ל-NLP
ישנם לא מעט מאמנים אישיים שהחליטו לשכלל את ארגז הכלים שלהם ולהוסיף לו גם את ה-NLP. לחיבור בין שתי השיטות יש פוטנציאל גבוה במיוחד, משום שהתוצאה היא תהליך ממוקד מצד אחד ומצד שני עמוק ולכן כזה שמייצר שינוי יציב לטווח ארוך.
למעשה התוספת של ה-NLP מספקת מענה לנקודת התורפה העיקרית של הקואצ'ינג, היעדר הכלים לזיהוי מדויק באמת של המקורות לחסמים בחיים. קואצ'ר שנעזר ב-NLP כן יודע לעזור למתאמנים להבין מהן אותן אמונות שמחבלות בחיים שלהם, ובנוסף הוא יודע להקנות להם כלים פרקטיים לשינוי האמונות, המחשבות וכאמור גם ההתנהגות עצמה.
כלי אחד, אפקטיבי במיוחד, הוא דמיון מודרך – כלי שנעשה בו שימוש רווח באופן כללי ב-NLP. כמו כן תבוא לידי ביטוי בתהליך המשולב היכולת הטובה של אימון אישי לטעת מוטיבציה גבוהה מאוד אצל האדם. מרכיב חשוב נוסף הן ב-NLP והן בקואצ'ינג, ובהתאם גם בתהליכים משולבים, הוא היכולת לקחת אחריות על החיים, ולמעשה המחויבות של האדם לקחת אחריות על חייו – ולנצל את החוזקות והכוחות שיש בו לטובת שינוי משמעותי לטובה של החיים.